Bookmakers2u logo2 (1)

Förslag om nya restriktioner får stark kritik av spelbranschen

Regeringens spelutredning föreslår ytterligare restriktioner mot svenska spelbolag men spelbolagen och BOS är starkt kritiska. Anna-Lena Sörenson, spelmarknadsutredare lämnade tidigare i veckan in sitt slutbetänkande till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bland annat föreslogs nya riskklassificeringsgrupper (till exempel online kasino) och ytterligare begränsningar inom marknadsföringen samt skärpta sanktioner mot spelbolagen som bryter mot dessa regler.

  • Förlustgränser på spelautomater på 5000 kr per år föreslås att bli permanent.
  • Riskklassificering för olika sorters spel.
  • Reklambegränsningar av olika slag.
  • Skärpta sanktioner mot spelbolag som bryter mot reglerna.

Spelbranschens kritik

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS menar att det övergripande målet med omregleringen av spelmarknaden riskerar att ge en fortsatt urholkning och leda till ett försämrat konsumentskydd. Han säger: – Sverige har investerat i ett licenssystem med 102 bolag som erbjuder ett högt konsumentskydd, betalar omkring fyra miljarder kronor årligen i spelskatt, investerar i arbetsplatser och personal, sponsrar svensk idrott samt bidrar till det svenska teknikkunnandet. Att förbjuda licensierade spelbolag att marknadsföra sina tjänster till svenska konsumenter samtidigt som det står olicensierade bolag fritt att erbjuda sina tjänster till svenska konsumenter är ett dåligt förslag. Det leder enbart till ett minskat konsumentskydd och att urholka den svenska spelmarknaden. – Andelen svenskar som spelar på spelbolag utanför licenssystemet är idag långt ifrån det mål som riksdagen och regeringen satt upp. Regeringen måste först stoppa det olicensierade spelandet så att vi tillsammans kan säkra en svensk spelmarknad präglad av underhållning och högt konsumentskydd.

Pontus Lindwall, VD för Betsson AB säger i en intervju till Dagens Industri: – Vi som tagit licens i den här marknaden har gjort det på givna villkor och samtidigt satsat och investerat i det här. Och sedan ändrar man i våra villkor under en ganska kort tid får man säga, vilket försvårar för oss. – Om inte dom svenska licensierade spelbolagen kan marknadsföra sig till dom svenska spelarna så blir det ännu svårare för oss att behålla spelarna inom regleringen, vilket kan göra att många spelare kan komma att lämna den svenska licensierade marknaden och istället börja spela hos dom olicensierade spelbolagen.