Spelinspektionen inför nya begränsningar för spel på sporter

Spelinspektionen beslutade den 14 september 2020 om nya föreskrifter och allmänna råd om begränsningar och förbud mot viss vadhållning för att motverka manipulation av sportresultat (såsom matchfixning) Detta skulle också gälla inrapportering av misstänkt manipulation av sportspel. Dom nya föreskrifterna och allmänna råd skall vara ett komplement till de bestämmelser som redan finns i spellagen och i spelförordningen och kommer att träda i kraft den 1 januari 2021 och ska gälla endast för sporter som utövas i Sverige.

Spelinspektionen

Spelinspektionen betonade att fotboll är en högrisksport när det gäller matchfixning och att det finns speciellt finns risker med låga divisioner där bevakningen är sämre och utövare som inte tjänar pengar på sitt idrottande. Vidare nämndes att i och med dessa förbud och begränsningar så bedömer Spelinspektionen att det kommer att saknas skäl för att påverka utgången av spel på den svenska licensmarknaden inom de berörda områdena. Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen säger: - Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen.

Följande förbud och begränsningar kommer att gälla;

  • Regelbrott under matcher, tävlingar och turneringar (såsom utvisningar, straffar och gula kort)
  • Individuella prestationer av spelare som är under 18 år.
  • Fotboll utöver de fyra högsta divisionerna i Sverige eller utomlands, matcher i Svenska cupen och träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt)

*Med reservation för eventuella ändringar.