Norges nya spellagstiftning väntar EUs godkännande

I förra veckan lade Norges regering fram sin nya spellag till EU för granskning och för att säkerställa att den överensstämmer med Europeiska unionens förordningar. Berörda parter har rätt att lämna in invändningar fram till 13 november. Om EU inte finner något fel så kommer den nya norska spellagen att träda i kraft den 1 januari 2021. Norges tre befintliga spellagar - lotterilagen, spellagen och totalisatorlagen ska förenas till en enhet enligt ett lagförslag. Samtidigt ska regeringen få större befogenheter att bekämpa obehöriga konkurrenter på marknaden.

Norway Flag

Den nya spellagens innehåll

Spellagen som föreslås är ett förbud mot marknadsföring och bidrag till marknadsföring av spelprodukter som inte är tillåtna enligt denna lag vilket också inkluderade marknadsföring som kan öka risken för problemspelare. Den nya policyn syftar till att säkerställa att spelmarknadsföringen inte är för omfattande eller riktar sig till minderåriga och utsatta individer. Abid Raja, den norska kultur och jämställdhetsministern har tidigare sagt att målet är att säkra ansvarsfullt spelande och att förhindra spelproblem och andra negativa konsekvenser. Raja nämnde också att man söker en effektiv operation för monopolerna Norsk Tipping och Norsk Rikstoto genom att hålla regeringen ansvarig för att utse ledande befattningshavare och styrelseledamöter för detta ändamål.

Problemspelande ökar enligt Bergen-studie

Norsk Tippings ansvariga spelchef Bjørn Helge Hoffmann kommenterade nyligen en University of Bergen-studie som fann att 1,4% av norska spelare kunde klassificeras som problemspelare, jämfört med 0,9% för fem år sedan. Hoffman sade också att studien visade vikten av att stoppa reklam för kasinospel och att dessutom begränsa tillgängligheten för dom utländska spelföretagen.