Bookmakers2u logo2 (1)

Nya kraftfulla åtgärder inom spelmarknaden

Regeringen agerar starkt mot bakgrund av den rådande situationen i samhället. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) klargjorde åtgärder vid en presskonferens på torsdag. Huvudpunkterna bestod av 3 beståndsdelar. 1) Ge ökat skydd för konsumenterna. 2) Stärka och förebygga problemspel. 3) Blockera spelföretag som tillhandahåller olagligt spel. Dom nya åtgärderna kommer att gälla från 1 juni till slutet av december i år men kan komma att ändras i båda riktningarna beroende på den framtida utvecklingen.

Ökat skydd till konsumenter

  • Insättningsgränser för spelkonton begränsas till högst 5000 SEK per vecka för alla licensierade spelbolag. Och en motsvarande förlustgräns ska gälla vid spel på svenska spelautomater.
  • Det ska bli obligatorisk att att ange en speltidsgräns vid spel på värdeautomater och nätcasinon.
  • Bonuserbjudanden som tidigare har begränsats till maximalt EN välkomstbonus för nya kunder förstärks nu ytterligare till en bonusgräns på högst 100 SEK per bolag.

Spelaktörer som tillhandahåller olagligt spel

Socialförsäkringsministern förtydligade att tillhandahållande och marknadsförande av spel utan licens är kriminaliserat i Sverige. Vidare sades att Spelinspektionen skall redovisa dels vilka tillsynsåtgärder som vidtagits och vilken effekt dessa åtgärder har haft. Och dels vilka ytterligare åtgärder som myndigheten behöver för att hindra att olagliga aktörer ges möjlighet att rikta sig på nätet mot svenska konsumenter.

Att stärka och förebygga problemspelandet

Socialförsäkringsministern ansåg att spelstoppverktyget har varit en framgång och förmedlade att 50,000 personer redan stängt av sig sedan verktyget sattes i bruk. Han sade också att behovet var särskilt stort i den situation vi befinner oss i nu med många sårbara konsumenter i samhället. Ardalan Shekarabi säger: - Spelinspektionen har fått i uppdrag att vidta åtgärder för att väsentligt öka kunskapen hos allmänheten om möjligheten att stänga av sig från spel genom spelpaus.se som infördes den 1 januari 2019.