Måttfull spelreklam tas upp i svensk domstol

Domstolsbeslut

En svensk domstol ska för första gången uttala sig om vad "måttfull spelreklam" är för något. Domstolsbeslutet ska ge en fingervisning för hur begreppet måttfullhet ska tolkas och fullgöras i marknadsföringen för spelbolag på nätet. Konsumentombudsmannen (KO) yrkar på att sajter förbjuds att använda sådana påståenden som anses vara för aggressiva. Exempel på aggressiv spelreklam kan vara - ”Spela nu!”, ”Vinsten på banken inom 5 min” och ”250 spel med chans på miljontals kronor är bara ett klick bort. Vad väntar du på?”

Gunnar Wikström, processråd vid KO säger: ”Vi upplever att vi behöver ha ett prejudikat här”. Ett så generellt begrepp som måttfullhet, att uttala sig om vad som är tillåtet och inte, det är inte lätt”, säger han. Tidigare i år drev han igenom domstolsprocessen mot Elec Games.

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel (BOS) fyller i: ”Vi har exakt samma syn. Vi beklagar att det är så otydligt, och vi har många gånger gett uttryck för önskemål till framför allt Spelinspektionen, men även KO, om att de ska klargöra vad måttfullhet är. Vi har ju haft det svårt att få några riktigt klara definitioner.”